Süper Ay Tutulması

Ay ve Dünya'nın birbirine en yakın konuma gelmesi anında Ay tutulmasının gerçekleştiği durumlara Süper Ay deniliyor. Ayın Bu doğa olayıyla 14 kat daha büyük gözlemlenmesi mümkün olacak. Son bir kaç gündür bununla ilgili baya yazı gördüm.
Dolunay benim ilgimi çektiği içinde birazcık araştırmak istedim.

En son 1948 yılında gerçekleşen Ayın Dünyaya en yakın pozisyonda bulunduğu dolunay, Süper Ay tutulması ile ilgilenenler için büyük bir görsel şölen. Araştırırken gördüğüm fotoğraflara bayıldığımı söylemeliyim. Buna 14 kat daha büyük görünmesinin yanı sıra yüzde 30 daha parlak gözlemlenmesi de etkisi büyük. 




13 Kasım Pazar gecesi saat 04.30 sularında gözlemlenen Süper Ay olayından bulutlar nedeniyle beklenen görüntüler gözlemlenmedi. 14 Kasım Pazartesi günü yani bugün 02.30'da Ay Dünyaya en yakın noktada olacak ve Süper Ay gözlemlenecek. 04.30'da da Güneş ve Ay tam hizalı olacak. Uzmanlar herhangi bir risk taşımadan çıplak gözle bu olayın ülkemizden de  gözlemlenebileceğini söylüyor. Bir sonraki Süper ay 2034 yılında görülebilecek.


Son olarak benimde merakımı cezbeden bir konu Dünya yüzeyine bir etkisi olup olmadığı. Sadece okyanus kıyılarına yakın olan yerlerde büyük gelgit dalgaları bekleniyor. Onun haricinde yeryüzüne başka bir etki beklenmiyor. Evimin bulunduğu konumdan ne kadar net bir görüntü oluşur bilemedim. Hepimize iyi seyirler.


Not: resimler internetten alıntıdır.

0 yorum:

Yorum Gönder