Mutluluk Tanımını İrdeleyelim

Herkese Merhabalar 😊
Dün bir blogda güzel bir mim gördüm ve hakkında yazmak istedim iyi ki de yazdım. Paylaşmak güzel şey. Linkini şuraya bırakıyorum tıklayın. Belki merak edip okumak isteyen olur. Arkadaşlarım arasında blogumu takip edenler var. Okuyup kendilerince yorumlamışlar. Tüm gün beni mutlu eden şeyler konuşuldu. Yıllardır kişisel gelişim kitaplarıyla kafayı bozmama bulduğum eğitimlere salça olmama rağmen onlardan farklı şeylerle mutlu olmuyormuşum.😊 40 gün boyunca sürdürmek için kendimi paraladığım meditasyon setleri de işe yaramıyormuş. 😊 Kişi ne düşünüyorsa kendisi için doğru olan odur buna edecek lafım yok. Hayatımla ve yaptıklarımla ilgili fazla açık olmam belki onları benim hakkımda beklentiye soktu. Halbuki ben beklenti içinde olmadan okuyor ve uyguluyordum hoşuma giden teknikleri. Öyle olsun bakalım beklentileri karşılanmadı. Benim yanlış anlaşılma olarak gördüğüm bir kaç konuya açıklık getirme adına mutluluk hakkında tekrar yazmak istedim.


Mutluluk nedirden ziyade ne değildiri düşündüm. Mutluluk hayatın her saniyesi kahkahalarla gülmek, hiç derdi olmamak (dert denen şey kişiye göre değişiyor), hoşuna gitmeyecek hiç bir durumla karşılaşmamak, hoşuna gitmeyen olayları yaşamamak, en güzel kıyafetleri giymek, en zengin olmak (parasal anlamda), okul ortalaması en yüksek çocuğa sahip olmak, okulda en iyi notları almak, başarısızlık yüzü görmemek değil.


Resimdeki çocuk neye sahipte mutlu ne kazanmış olabilir bu yaşında. Mutluluk günün akışı içinde gördüğün şeyleri hissedip anda kalıp tadını çıkarmaktır bana göre. Kişisel gelişim eğitimleri ve teknikleri masallarda olduğu gibi sihirli değnek gibi hayatımıza etki edip negatif ne varsa süpürmüyor. Benim hayatımda böyle işlemedi. Sorunlar varsa çözümlerde vardır dedim ve huzuru hissetmeye çalıştım. Elimdekilerle şükür egzersizlerine devam ettim. Zaman içinde çokta yol aldım. Tabiki bende zaman zaman olmuyor işe yaramıyor demişimdir. İnsanım sonuçta mekanik bir yazılıma sahip değilim. Hatalar yaptığım zamanlar olmuştur ve yapmaya da devam edebilirim. Önemli olan hatalarında benim olduğunu kabul edip tekrar ve tekrar baştan başlamaktır bana göre.


Ben böyle söylüyorum diye herkes kişisel gelişim klişelerine takılıp onları yapmak zorunda diye de bir şey yok. Ne size huzur veriyorsa ne sizi hayat telaşından bir nebze uzaklaştırıp mutluluk hissi yaratıyorsa onu yapın. Size huzur veren şey bağdaş kurup mantra eşliğinde konsantre kalmaksa meditasyon sizin için doğru seçenek. Vermiyorsa yapmayın yağmuru izleyin. Yağmur sesi rahatsız mı ediyor müziğin sesini açın. Hatta benim mutluluk tanımımı bile takmayın kendi mutluluk tanımınızı yapıp onun üzerinde çalışın.


Yazıma ilham oldukları için arkadaşlara teşekkür ederim. Kızgınlık ya da kırgınlıkla değil açıklamış olmanın verdiği iyi hislerle yazdım. Evet sormadan yapılan eleştirilere karşı fikrim hala aynı ama sorun etmiyorum kimse merak etmesin.

SEVGİLER

14 yorum:

  1. Güzel bir girişim. Mutluluk hakkında ben de zaman zaman değişik başlıklar altında yazılar yazdım. Ama derya gibi bir konu. Çok şey yazılabilir.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çeşitli yönlerden incelenmesi gereken bir konu. Yorum için çok teşekkürler sevgiler :)

      Sil
  2. Mutluluk yaşanılan her duygu gibi yaşanması gereken kişiden kişiye anlamı değişen olgu ,keşke her daim öyle yaşansa demek isterdim ama kızgınlık, öfke, üzüntü bunlarda hayatta var olan duygular öyle yaratılmışız ki seçim hakkı bize bırakılmış ister gamsız hayat ve rahat yaşa ister her şeyi kafaya takan olarak yaşa ister ufak şeylerde bile mutluluk ara ben ortalama bir yaşam en sağlıklısı diye düşünüyorum bizler tüm duygularımız ile bir bütünüz çünkü aslına bakarsak çok şeyler yazılır benimki minik bir paylaşım mutluluk sizlerle olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç üzülmediğimiz bir hayat varsa sevincin ayrımını yapmakta imkansızlaşırdı. Bana göre önemli olan yoğun olarak hangi duyguyla günümün geçtiğidir. Hayatımda hiç negatif durum yok diyende zaten bir sorun vardır bencede Yazdıklarınıza sonuna kadar katılıyorum sevgiler ve musmutlu günler :)

      Sil
  3. Herkes kendince bir mutluluk tablosu çizer ve içine girip yaşamaya devam eder.Bize huzur veren bizi mutlu eden anlarımızın daha çok olması dileğiyle kaleminize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Huzur mutluluk gibi şeylerin tanımı spesifik oluyor haklısın yorum için çok teşekkür ederim :)

      Sil
  4. ayyyyy sen hep böyle ol olumluuuuu :)

    YanıtlaSil
  5. Çok çok geniş bir konu değil mi?Herkese göre tanımı değişebildiği gibi de hissiyatı da başka başka olabilir.Genel olarak mutlu olabilmek çok mümkün değil gibi sanki.An itibariyle mutlu olabilir mesela akşama doğru yorgunluk baş gösterince mutlu olduğunu bile unutturacak başka hissiyatlar geliştirebilirsin. Güzel yazmışsın kalemine sağlık...
    Bu arada yolun düşerse kahve içmeye bana da beklerim. Laflarız, ordan burdan, kitaplardan, hayattan, tariflerden, çocuklardan...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmenize çok sevindim :) teşekkürler hemen hemen sana uğruyorum :)

      Sil
  6. Mutluluk hakkında güzel bir yazı olmuş. Kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
  7. Mutluluk ve hüzünleri dengede tutabilmeyi başarabilsek, mutluluğa ulaşabiliriz ama kefelerin biri diğerine fark atıyorsa sorun büyük:) Güzeldi, yüreğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Huzurlu tarafın her zaman ağır basması temennisiyle yaşıyoruz hayatı :)

      Sil