Her Başarılı Erkeğin Arkasında...

Herkese Merhabalar 😊
Yağmurlu bir pazar gününde geç yapılan kahvaltı, sonrasında içilen keyif kahvesi, entrümental müzikle okunan kitap. Günümün özeti budur. Sizlerin daha da güzelini geçirmesi temennisiyle konuya başlamak istiyorum. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü her yıl hak ettiği değeri bir tık daha fazla alarak yaşanıyor. Benim gözlemim hem ülkemizde hem de dünyada her geçen yıl farkındalık artışı var. İstenilen ya da olması gerektiği düzeyde farkında mıyız bu tartışmaya hala açık ama ben o konuyla ilgili konuşmayacağım. Gelişme olduğu için huzurlu olduğum noktalar var diyeceğim sadece.

Benim gözlemlediğim olaya gelecek olursak; Benimde takip ettiğim komik paylaşımlar yapan bir sosyal medya içerik üreticisi arkadaşımız 8 mart gününde kadınlar günü mesajı olarak ''Her başarılı erkeğin arkasında... '' sözünü paylaşarak bir ileti paylaşıyor. (sözü özellikle tamamlamadım '' maalesef '' klişeleşen bir cümle herkes biliyordur zaten) Paylaşımı yapan arkadaş zaten gündelik şeylerle dalga geçerek çokta bilgi içerikli paylaşımlar yapan biri değil olması da gerekmiyor o şekilde paylaşım yapmak istemiş bende komik bulduğum için videolarını bugüne kadar izledim. Bunu söyleme sebebim herhangi bir konuda bilir kişi olmadığını anlatmak yoksa kendisini kötülemek gibi bir derdim yok. Onu takip edenlerden bir kadında gayet uygun bir üslupla direk mesaj yazarak kadının erkeğin arkasında olduğu konusuna dikkat çeken mesajını düzeltebilir mi diye bir mesaj yazmış. Buraya kadar bence hiçbir sorun yok birisi kadınlara kötü bir niyet içermeden kadınlar günü mesajı yazmış öteki de metni irdelemiş değişiklik yapabilir mi diye ricada bulunuyor. Asıl olay burada başlıyor bizim ünlü arkadaş önce özel mesaj boyunca kötü niyeti olmadığını anlatıyor karşılıklı bir kaç mesajdan sonra da kadından özür diliyor. Hala sorun yok gibi değil mi? Hah ünlü arkadaş bu mesajların ekran görüntüsünü paylaşınca ve ardından mesajı yazan kadına iğneleyici videolar yollayarak şebeklik yapınca sorunsuz gördüğüm olay benim içinde sorun haline geldi. Madem iyi niyetliydik madem maksat kadına değer vermekti neden açıklama yapıp özür diledikten sonra sonlandırmadın. Toplumsal olarak paylaştığımız şeyi ölümüne savunmak gibi bir huyumuz var. Gerçek alt metni ne olursa olsun bir nokta da bile olsa kadının arka planda göründüğünü anlatan süslü metni kaldırsak ne olurdu. Bence haksız olduğu anlamına gelmez hatta ne kadar nazik takipçisini kırmamış derdim. Haydi kaldırmadın. Neden tüm gece boyunca alay içeren videolar paylaştın. Dilediğin özrün ne anlamı kaldı. Bu yazımı okuyanlar arasında da ama o cümle o anlamda kullanılmıyor şu kastediliyor diye düşünenler illa ki çıkacaktır. Türkçeyi yeni öğrenmiş bir yabancı içinde durum aynı mıdır sizce ya da cümleyi bir yerde okumuş 10 yaşındaki bir çocuk için. Onun bakış açısında düz mantık vardır. Ve bilinçaltında ufak tefekte olsa yer edecektir. Kız gibi yapılan işler, adam gibi olmamız gereken hayat, erkeğin arkasında imajın içeren cümleler, edilen küfürlerin bile bir yerinde kadın vücudu bölümlerine yer vermemiz. Peki bunları hiç kullanmasak bizden sonraki nesillere geçmese ne olurdu. Aslında orada bunu kast ettik yerine direk kast ettiğimiz gibi cümle kursak mesela. Atalarımız baş tacı çok kıymetliler ama bazı klişeleri irdelemek gerektiğini ve sadece bize hizmet edenleri kullanmak gerektiğini düşünenlerdenim.

Söylemek istediğim bir konu daha var. Kadınlar Günü haydi kadınlar eşit olsun diye başlatılan bir uygulama değil. 8 Mart 1957 tarihinde ABD'nin New York kentinde bir tekstil fabrikası grevinde polisin saldırarak fabrikaya kilitlediği 40.000 kadından 120'sinin çıkan yangın sonucunda hayatını kaybetmesi olayı gerçekleştikten yıllar sonra Birleşmiş Milletler kararıyla 1921'de Dünya Emekçi Kadınlar Günü ya da Dünya Kadınlar Günü olarak kabul görmüştür. Üstelik Birleşmiş Milletler kendi sitesinde bu olayla bağlantılı olduğuna dair bir açıklama yapmamıştır. Bütün tarihi kısımları ayrıntılı yazmadım. Arada kalan yıllarda özel alanlarda kutlama yapılıp sokaklara taşındığı oluyor. Bu olayın bilincinde 8 Martın daha anlamlı olduğu fikrindeyim naçizane.

Dip not: Paylaşımı yapan sosyal medya kullanıcı arkadaşa bir garezim yoktur. O yüzden isimde vermedim yorum olarak ona fikirde yazmadım. Eminim söylediği gibi bir anlam kast ederek yazmıştır cümleyi. Daha ince bir detaya değinmek istediğim için yazıyı yazdım. Kişiye karşı bir eleştirim yoktur. Genele hitap etme isteğiyle yazdığım bir yazıdır.

SEVGİLER

4 yorum:

  1. Kadınları övme amaçlı yazılan bir yazının altında böyleyici yergi cümleleri bulunmazdı bence.

    Özellikle özel içerikleri paylaşmak başlı başlına karaktersizlik olarak değerlendirdiğim bir konudur.Buda kişiye söylenmiş laf değil tüm kişilere söylenmiştir.

    Yazıkkı bu zihniyetteki insanlarla aynı ortamda nefes almak zorundayız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yarı ünlü etiketi altında değerlendirdiğimiz bu tip çok insan türemeye başladı son zamanlarda. Ne söylense olmuyor.

      Sil
  2. ay evet yanlış bişi yapmış yaa demek kii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buna benzer konularda yanlış yapılıyor illaki :)

      Sil