''Meydan Okuyorum'' (Bende Katılayım Hemen) 1

Herkese Merhabalar 😀
Arada Saçmalamak Lazım'dan görüp beğendiğim etkinliğe bende katılmak istedim. Onun cevaplarını çok sevdim. Toplu cevaplamayı seçmiş. Ben bugün sadece ilk sorusunu cevaplayacağım. Diğerlerinde daha az söyleceğim olacağı için onları birleştireceğim. İlk başlatan İlham Kedisinin Günlüğünün linkini de  şuraya bırakıp cevaplamaya başlayayım ☺

1)Nasıl bir apartmanda büyüdün?


Fotoğrafı gözümüzde canladırmamız kolay olsun diye internetten alıp ekledim. Gaziantepte doğdum. Çocukluğumun bir kısmınıda bizim adına Hayatlı Ev dediğimiz fotoğraftakine baya benzeyen bir evde geçirdim. (hayatlı ev: bahçesi olan ev) Bizim evimiz tek bir bahçenin etrafına tek kattan bloklar şeklinde inşaa edilmiş odalardan oluşuyordu. Oturduğumuz oda ayrı, kardeşimle bana verilen odanın alt katında odunluk ve babamın alet odası, Mutfak ayrı, anne baba odası ayrı her biri üzeri çatılı aynı kocaman bahçeye bakan bir evdi. Bahçenin ortasında yazları içini su doldurduğumuz şimdinin şişme havuzları genişliğinde taş bir yapı vardı. İçine su doldurup önce karpuzu onla soğutur sonra aynı suyla bahçeyi yıkardık. Üzümlerden şire bastık elde etmek için köşesinde bir alanı vardı, ben hiç kullandığımızı hatırlamıyorum 😀. Böyle anlatınca çiftlik türündeymiş gibi düşünülebiliyor. Merkez ilçelerden birinde çıkmaz bir sokak içindeki buna benzer 6 evden birisinde biz otururduk.


 Kardeşimle o evi hem çooook seviyorduk hemde her yıl yeni evimize taşınma planlarımız olurdu. Önce avantajlarını anlatayım istiyorum. Yazları annemle bahçe yıkama(yıkama dediysek faydamız değil zararımız olurdu :)), kuyudan su çekme, komşularla halı yıkma, bahçede her daim hazır salıncak, bisiklete ev sınırları içinde binme ferahlığı, asma (üzüm) ağaçları, salçayı evde yaptığımız zamanlarda komşuların bize toplanması, odamızın bize ait olması, kurban bayramı öncesi koyunu günlerce besleyecek alanımızın olması, hayvan beslemeye uygun şartları çok eğlenceli taraflarıydı. Çileli kısmı kışın başlar bu tür evlerin. Her odaya ayrı soba kurmak ve sürekli uyku öncesi soba yakmak zorunda kalırsınız. Kar yağınca günlerce bahçeden kalkmaz erimez her yere tuz dökülür. Bu arada tek odada tüm aile yerde yatar. Tuvaleti bahçededir çocuk aklımızla gece yarısı tuvalete gitmek imkansızdır. Nedense korkardık :). Hatta bir kurban bayramı öncesi aldığımız koç çok hırçındı. O koç yüzünden tuvalete gitmekten korkardık:). Günlerce onun yüzünden korku yaşamamıza rağmen kesildiği andan sonra 2 gün aralıksız ağlamalarımız olmuştu. Bu kadar büyük bir evde sadece 4 kişilik çekirdek aile yaşayınca anneme çok ev işi düşüyordu. Bu eve taşındığımız zamanlar çocukluğumla ilgili ilk anılarım diyebilirim. Doğduğum evde benzeri ve mini mini haliymiş. Sanırım bu evimizde 3 kış geçirdik. Babam kardeşimle beni karşısına alıp bu evden bir apartmana taşınacağız, anneniz çok yoruluyor, yeni evimiz çok küçük olacak ama asla üşümeyeceksiniz kalorifer var demişti. Bizi balkon hayaliyle kandırdı diyebilirim. Bahçemizin yanında yeni evin balkonu seçeneği varın siz düşünün. Baya bir üzüldük kışın bir sürü şikayet ettiğimiz evden taşındık diye bide surat ettik:). Sonra bir apartmanın 3. katına taşındık uzun süre evin içinde ip atlıyorum diye alt komşunun çoçuğunu uyandırmışımdır. Bahçede yani oyunlarını ev sınırları içinde yapmaya alışan ben için bu ev hiç hoş değildi. Apartmanda yaşam benim ailem gibi bireysel düşünen aileler için zordur. Apartmanın dış cephe boyası ne zaman olsun, yok aidat, yok elektrik şu kadar kullanıldı gibi durumlara babam 5 yıl katlandı. Çeşit çeşit insanın her birinin huyu farklı falan o yıllarda oturmuş sistemler yok. Bu kız bisikletini nerede sürecek. Sokağa çıkmamızı istemeyen annemi çileden çıkardığımız tam 5 yıl :) Biz baya zorlandık ve müstakil başka bir eve taşındık. Üniversite kazanana kadarda o evde yaşadım. Ailem hala o evde oturuyor. Ben ise pekte bayılmadığım bir apartman dairesinde başka bir şehirde. Antep Evleri yıllar içinde ya yıkıldı yerine apartman daireleri yapıldı ya da restorasyon çalışmasıyla lokantaya dönüştü, turistik amaçlarla kullanıldı. Keşke zamanında onları yıkmak yerine kışın oralarda yaşamak için ne yapılabiliri düşünseydik hala orada yaşamayı baya isterdim. Anlatırken o zamanlara gittim sanki iyi ki bu yazıyı yazmaya karar vermişim:)

SEVGİLER

Resimler internetten alıntıdır. Gaziantep'e gittiğim ilk fırsatta albümden resimlerini bulup tarayıp yüklemeye çalışacağım.

20 yorum:

  1. Ne güzel anılar içine dalmışsın ^.^ Gaziantep`e gittiğimde müze haline getirilmiş eski evleri gezmiştim ve çok sevmiştim. Gözümde canlandı anlattıklarınla. Emeğine sağlık ^.^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmene çok sevindim :) Evet müze haline getirilenlerde var tam anlamıyla tarih çok güzeller

      Sil
  2. bayıldım yazdıklarınıza, gözümün önüne getirmeye çalıştım, bence çok şanslısınız, çok güzel bir evde büyümüşsünüz, çok güzel anılarınız olmuş, bizlerle paylaştığınız için de teşekkür ederim 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha bilinci yüksek bir yaşımda da deneyimlemeyi çok isterdim 😊 Tabi çocukkende farkındaydık elimizdekilerin, şimdilerde olsa nasıl güzel olurdu demekten kendimi alamıyorum.

      Sil
  3. Ne güzel yerde yaşamışsınız karagül dizisinden biliyorum o evleri,içlerine bayılıyorum.güzel bir yazı olmuş teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdilerde kalmadı ya müze oldu ya restoran dizilerde çok güzel görünüyor haklısınız. İçinde yaşamakta ayrı bir güzeldi.O anlamasamda şimdilerde düşünüyorum :)

      Sil
  4. insan bazı şeylerin farkına sonradan varıyor ne şanslısın ki doya doya yaşadığın yılların oluş Hayatlı Evde

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocuk olarak yaşamak çok eğlenceliydi:) Bahçesi çicekleri ağaçları falan olduğu için hayatlı deniyor sanırım ananem öyle derdi :)

      Sil
  5. ay bayıldım bu yazına ne güzelmiş o ev yaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocukken her kış isyan edip taşınalım diyorduk. Gerçi şimdide değişmedi o eve taşınalım diye isyan ediyoruz:) İsyan forever galiba :)

      Sil
  6. Evet bunu okudum daha önce.Hatta devamı nerede diye bakındım ama arkası yarın gibi bir yazı olmuş seninki :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk başlatan kişi subatta falan yazmış ve her güne bir soru demiş aslında. Bende her güne bir tane uzun olur düşüncesindeyim kalanları kaç seferde yazıcam bakalım:)

      Sil
  7. Yüreğine sağlık çok güzel bir post olmuş...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumun için ben teşekkür ederim asıl :)

      Sil
  8. Bir gün Ege tipi bir taş evim,bahçesinde çiçeklerim ağaçlarım olsun istiyorum. Bahçeli evde büyüyen bir çocuk için hayat apartmanda zor oluyor. Okurken çok duygulandim. Sevgilerimle.Bir gün Gaziantep'i fotoğraflamak dileğiyle. İyi geceler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eskidende çok güzel buram buram tarih kokardı şimdilerde de daha modernize farklı şekilde güzel. Memleketim diye söylemiyorum fotoğrafçılık anlamında da insanların misafirperverliği anlamında da keyif verecek bir gezi olacaktır:)

      Sil
  9. son yazıma bir bak olur muuuu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok mutlu oldum :) yazımı önermişsin ne kadar değişik bir his :)

      Sil
  10. yüreğinize sağlık çok güzel anlatmışsınız

    YanıtlaSil