Onaylanma İsteği

Herkese Merhabalar 😊
Akşam annemle çok keyifli bir telefon konuşması yaptık. Annemin anlattığı bir şeylerden yola çıkarak bu konu hakkında yazmak istedim. Öncelikle anlatacaklarım daha anlamlı olsun diye azıcık annemden bahsetmek istiyorum. Minyon tipli diyebileceğimiz kısa boylu bana göre dünya güzeli bir kadın. Benim çocukluğum onun ne kadar güzel olduğu yorumlarını arkadaşlarımdan, komşulardan dinleyerek geçti. 5 sene öncesine kadarda gittiğimiz her yerde ablanız diye hitap edilirdi anneme. Hem boyunun kısa olması hemde yıllar içinde fit kalması sebebiyle yıllarca aynı yaşta kaldığı düşünüldü. 5 sene kadar önce anneme konulan şeker hastalığı teşhisi sonrası bir miktar kilo aldı ve olaylar baya değişti. Aldığı kilolar sonrası kendini daha az beğenir hale geldi. Bana soracak olursanız çokta kilo almadı. Ama onun gibi yıllarını 48 kiloda geçirmiş bir kadın için durum biraz zorlayıcıydı. Şükür ki bu durumuda bir şekilde atlattık ama tüm aile biliyoruz ki eskisi kadar özgüvenli değildi bu dış görüntü konusunda.

Akşam eski bir aile dostumuzu yemeğe davet etmişler güzelde vakit geçirmişler. Şehir dışında okuyan oğullarınıda yemeğe gelmiş. Annemi 3-4 yıldır görmüyordur sanırım. Kapıdan girer girmez anneme ''Siz yaşlılığı bedelli yapıyorsunuz galiba çocukluğumdan beri aynı kadın hiç mi değişmez insan'' demiş. O kadar hoşuna gitmiş ki anlata anlata bitiremedi. Ben tabiki anneme onaylanma isteği içindeymişsin demedim. Ama telefonu kapattıktan sonra aklıma geldi. Yaşımız ne olursa olsun konu ne olursa olsun gerçeklik algımız birilerinin bize o konu hakkında nasıl yorum yaptığına göre değişiyor. Fikirlerimizi başkalarının bize bakışına göre düzenliyoruz. Onaylandığımız konular için bakışımız olumlu, negatif yorumlar duyduğumuz konulara bakış açımız olumsuz. Üstelik dış görüntü gibi reel konularda bile durum aynı.

Benim kendi çevremdeki insanlarla iletişime geçerken çok dikkat ettiğim bir konudur. Arkadaşlarımla ilgili yorumlarda bulunurken eleştiri yapmamaya daha çok onayladığım özellikleriyle ilgili konuşmaya çalışırım. Benim gözlemlediğim tabiki art niyet içinde değiller ama insanlar konuşurken çokta dikkatli değiller. Onaylanma isteği içgüdüsel bir durum insanlar ne derse desin bana işlemez diyebilen varsa ne mutlu ona ama diyemiyorsak günlük kendi onaylamalarımızı yapabiliriz. Blogda sürekli bu günlük onaylamalarla ilgili yazıyormuşum gibi oluyor. Benim günlük yaptığım bir şey olmasının buna etkisi var galiba. Artık buna dikkat etmeye çalışıcam. Birazcık çeşitli konularda yazma planımıda böylece duyurmuş olayım.

SEVGİLER

20 yorum:

  1. Çok beğendim, çok doğru gerçekten.

    YanıtlaSil
  2. Yazınızı gülümseyerek okudum. Çok doğru, insanlar olumlu onaylar almak istiyorlar. Onlardan bu kadarcık şeyi neden esirgeyelim ki ... Genç dostunuzun olaya esprili yaklaşımı ne güzel. Belli yaşlardan sonra insanlar görünümleri konusunda iade-i itibar bekliyorlar. Geçmiş zamanla ilgili güzel deyişler onları mutlu ediyor. Çok haklılar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşla alakası illaki vardır. Her yaşta güzel söz duymalı insanlar bence. İnsanları yalandan gazlamam ama güzel bir özelliğini gördüysem altını çizerim.:)

      Sil
  3. farkında olmasak bile herkeste onaylanma isteği mevcut bence....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet yapımız böyle galiba güzel sözler duymak güzel hissettiriyor.

      Sil
  4. Doğru olan aslında dışarıya göre değişmemek değil mi? İnsan kendini beğenmeli galiba. Ne kadar dış referanslı olursak o kadar kötü diye düşünüyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İdeal bir dünyada soruna evet diye cevap verebilirim. Ama yapımız gereği başkalarının sözlerinede değer veriyoruz. Ne kadar bu durumu kontrol altında tutarsak o kadar özgüvenli ve mutlu oluruz bence.

      Sil
  5. İnsan onaylanmak da takdir görmek de çok istiyor. Dediğin gibi yapımız böyle...

    Bu arada blogunu takibe aldım. Bana da beklerim...

    www.birsenle.com

    YanıtlaSil
  6. Bana da aynı durumlar oluyor ve kötü yorumları hiç takmıyorum fakat üzülüyorum. Bu arada röportajda eşleşmişiz 😉 Sorulara geçmeden önce sizi tanımak isterim. İletişim bilgilerim bloğumda. Saygılarımla

    YanıtlaSil
  7. Ne hoş bir yayın. Sanırım kendimize olan güvenimiz azaldıkça, onaylanma ihtiyacımız artıyor. Başkasından onay alınca da motivasyon yükseliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dışardan motivasyon almak daha fazla gaz veriyor :)

      Sil
  8. 5 -6 sene önce benim kızlar şöyle söylerdi:
    "Anne artık biraz anne yaşında ol." Aklıma geldi. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ileride bana da aynısını söyleyen çocuklarım olur inşallah :)

      Sil
  9. Ne anlattığın değil, nasıl anlattığın önemli derler ya hep. Yazıyı okurken nedense o geldi aklıma. Her insanın içinde bir onaylanma isteği yatıyor sanırım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. içgüdüsel olarak onaylanma isteğimiz var bende bu konuyu uzun zaman düşünmüştüm.

      Sil