Eleştirilmek Bizi Geliştirir Mi?

Herkese Merhabalar 😄
Bugün çoğunluktan bir tık farklı düşündüğüm eleştirmek ve eleştirilmek konusunu hakkında yazmak istedim. İlk paylaşmak istediğim şey eleştirinin sözlük anlamı. TDK'dan direk aktarıyorum; Bir insanı, bir eseri, bir konuyu doğru ve yanlış yanlarını bulup göstermek amacıyla inceleme işi. Kelime anlamında doğru ve yanlışı barındıran aslında masum gibi görünen eleştiri kelimesi çoğunlukla yanlış bulma tarafından ele alınıp paylaşımları da o şekilde yapılıyor. Yani eleştirmek deyince akla daha çok gelen şey kişinin yanlışlarını bulup ona söylemek. Hadi şunu eleştirelim dendiğinde çok güzel olmuş deyip güzel yanlarını dile getiren insanlarla ben pek karşılaşmadım. Eleştiri yapmaya başlayan insan mükemmele yakın olaylarda bile yoktan var ettiği yanlışları söyleme ihtiyacı içinde olabiliyor.

Buradan sonra sizlere gözlemlediğim eleştiri tiplerinden birazcık bahsetmek istiyorum. İlk eleştiri tipi sadece yanlışları gösterme adına yapılan ve yanlış yoksa bile konuşmuş olmak için sudan yanlışlar icat ederek yapılan eleştiri tipi. Bu eleştiri tipinde yaptığım bu eleştiri karşıya nasıl hissettirir ona bir şey kattı mı sorularına kulak tıkamak şart. Doğru ya da yanlış oluşuda dert değil konuşmamız gerek o yüzden de ne söylediğimize çok dikkat etmeden hatalı şeyler ağzımızdan dökülebilir. Bu eleştiri tipinin yapan insanlarda çoğunlukla gözlemlenen şey her şeyi ben bilirim.

İkinci tip eleştiride aslında dedikodu olan şeyi eleştiri kisvesi altında örtbas etmek var. Kişinin haberi bile olmadan onun hakkındaki tüm negatiflikler kusulabilir. Yakın görülen ya da ortak arkadaş olması şartı aranmayan bir başka kişiye anlatılabilir. Ve bir şekilde konuşulan kişinin kulağına giderse sende hiç eleştiri kaldıramıyorsun silahını tetikte tutulur. Zaten seninle paylaşacaktım. Kendini geliştirmen gerekiyor cümleleride ivedilikle eklenir. Bu tip insanların kendisi hakkında paylaşacak daha az şeyi olduğu için etrafıyla başkalarının olaylarını paylaşmaları söz konusudur.

Üçüncü eleştiri tipiyle çoğunlukla iş hayatında karşılaşılır. Yapılan bir projede bir işte bir başka çalışan birazcık parladıysa yakın bir tarihte hemen onunla ilgili negatif yönler icat edilir. Ne yani eleştiri yapıyoruz. Gelişmesi için şart diyerek gard alınmış olur. Bu tip insanlarında kendi yükselmesini başkasının düşüşüne endekslediklerini gördüm çoğunlukla.

Son eleştiri tipini kadınlarda farklı erkeklerde farklı gördüm. Kadınlar saç kesimi, çocukların başarısı, ne giydikleri ne taktıkları gibi şeyleri karşılaştırıyor. Bazen kendisinden üstün olduğunu bilinçaltında bilip eleştiriyor. Bazende kendisini daha üstün hissetsin diye karşılaştırma yapıyor ve ne var canım eleştiri yaptık diyor. Erkeklerde bu durum takılan saat, iş hayatında kimin daha üstün olduğu, hangi marka arabaya sahip olunduğu benzeri şekillerde ortaya çıkıyor. Bu tip insanlarda gözlemim sürekli karşılaştırma ihtiyacı hissetmeleri.

Gene kısa yazmadım farkındayım ama hemen bağlıyorum söz. 😊 Benim eleştiri olayına bakışım şöyle karşı taraf bana gelip bu nasıl olmuş, ne düşünüyorsun, nasıl düzeltelim şeklinde sormadığı sürece yani yardım istediğini belli eder bir tavrı yoksa eleştiri yapmamaya çalışıyorum ve yapmıyorum. Sadece benimle bir şeyler paylaşmak istedi o kadar benim ne düşündüğümü merak eden zaten sorar. Eminim yukarıda verdiğim örneklere uygun düştüğüm zamanlar illa olmuştur. Geçmişi hiçbirimiz değiştiremeyiz. Son 7-8 yıldır bu konuya özellikle dikkat edip kişi bana sormadığı sürece kendi düşüncelerimi aktarmıyorum. Neden derseniz madem karşı taraf için iyi bir şey yapma amacındayız. Eğer o sormuyorsa durumla ilgili değişime de açık değildir. Yani benim düşüncelerimi aktarmam ona anlıkta olsa negatiflik veriyor. Üstelik ortamda bir negatiflik oluştuysa bu durumdan bir tek karşı taraf nasiplenmeyecek. Bir kısmıda bana gelecektir. Hadi bunu önemsemeyen biriyiz durduk yere başkasını mutsuz etmekten bir kazancımız olamaz. Kazancım yoksa yapmaya gerekte yok. Bu konuyla ilgili söyleyeceklerim bu kadar, yorum yazmak isteyenler olursa sizin fikirlerinizide öğrenmekten mutlu olurum. Herkese güzel günler diliyorum.

SEVGİLER

17 yorum:

  1. Eskiden daha küçükken böyle ortamlarda çok bulundum haliyle de bu şekil de düşündüğüm hatta hareket ettiğim olmuştur kendi ortam ve çevremi oluşturduktan sonra olaylara ve insanlara farklı bakmaya başladım evet bu çeşit hareket edenler var bilemem ben de öyle siz de öyle davranmış olabilirsiniz eleştirinin bir tek kötü yanını çok net gördüğümü söyleyebilirim:kıyaslama kahrolursun.

    Hani bir söz var ya keskin sirke küpüne zarar o çok yerinde bir söz insanın içinde ne varsa dışa vuran da odur Allah'a sığınırım hüsnü zan ile hareket etmeyi nasip etsin Rabbim yani önce olumlu düşünmek daha uygun gibi görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alışkanlık mıdır nedir bilemem ama olumlu düşünüp eleştiren çok nadir.

      Sil
    2. Doğasında vardır insanın eleştirmek ve kıskanmak işte bu duyguları başla duygular ile değiştirmek gerek belki yani kıskanmak yerine gıpta etmek eleştirmek yerine kendimizi iyi yönde geliştirmek için enerji sarf etmek insan olabilmek zaman alır kısmet mükemmel değil ama çabalayan mutlaka önce kendinde görür faydasını.

      Sil
  2. Ben kimseyi kötü niyetle eleştirmemeye calisiyorum.hatta elestiri bile denilemez buna.Sadece fikirlerimi beyan ediyorum.Bana göre diyorum yada tamamen sessiz kalmayi tercih ediyorum

    Boş yapılan elestirileri sevmem ama.benim yararima ve 'İNSANCIL' Tavirlarla yapılan her elestiriye acigim.Uygulamayada calisirim.bu durumda insanı gelistirebilir diye düşünüyorum ama 😃

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kişi ne düşünüyorsun diye sormuyorsa ben yorum yapmıyorum zaten fikrimi almaya açık olduğu durumlarda illaki bir soru bir hareket geliyor karşıdan. eleştiriye açık olma fikri karşı taraftan çok çabuk sabote edilebiliyor hayatımızda yaptırımı varmış hissine kapılıyorlar ya da ben hep bu deneyimledim diyeyim 😊

      Sil
    2. Evet :) yada her istediklerini kolayca söylebilme ve yaptırma gücüne sahip olduklarınıda zannediyorlar.Ama zannetmeleri çok önemli değil aslında.Sonuç tamamrn kişinin kendi ellerinde olmalı. :)

      Senin yaptığında cok güzel tabi.Ama bazıları direk soru yöneltemeyebilirler benim gibi :) ben daha çok leb demeden leblebiyi anlayın cılardanım :) ben söyleyeyim sizde fikrinizi beyaz edin niteliğinde :)

      Sil
    3. Sana yorum yaparken dikkat edicem bu konuya :)

      Sil
  3. Kader gayrete aşıkmış en sevdiğim söz çabalayan istediğine bir vakit kavuşur :)

    YanıtlaSil
  4. harikaa bir yazı olmuş gerçekten 😊 keşke herkes böyle düsünse

    YanıtlaSil
  5. ay biz anlamayız değil mi bu eleştirme konusundan işte. yıkarız genelde işte. bi de öğüt vermek ve şikayet pek seviyoz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her yıl gelişiyoruz çok bilinçli bir kitlede var tabi ama genele bakınca malesef durumumuz budur :)

      Sil
  6. Merhaba,

    Eleştiri aslında çok değerli; ama ne yazık ki onu genellikle olumsuz tarafıyla ele alıp uygulamaya geçirdiğimiz için bir yerden sonra "öcü" haline geliyor... Aslında eleştiri gerçek anlamıyla yaşandığında eleştirilen kişiye değer verdiğimizi de gösteriyor. Umarım doğru eleştiren insanlarla sıklıkla karşılaşırız :)

    Güzel günler diliyorum!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herkes her an eleştirilmeye açık olmayabiliyor. naçizane gözlemim kişi o an açık değilse hem kendimizin hem karşı tarafın enerjisini düşürüyor ben sorulmadığı sürece eleştiri yapmamaya dikkat ediyorum. Değer vermeyle bağdaştırmamıştım hiç bunun üzerine de düşüneceğim sevgiler :)

      Sil
  7. herkes eleştirmeyi pek sever ama kimse eleştirilmekten hoşlanmaz maalesef bunun önüne geçtiğimiz gün her şey güzel olacak :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben haklıyım savaşına çıkanlarda oluyor bu konuda haklısınız :)

      Sil