İstememek Aslında İstemektir

Herkese Merhabalar 😊
Bugün benimde bazen farkında olmadan yaptığım zaman zamanda toplumun bir parçası olmam sebebiyle mağruz kaldığım bir durumdan bahsetmek istiyorum. İstemediğimiz şeylerden konuşmaya bayılıyoruz.

Diyelim ki bizi memnun etmeyecek bir olay yaşadık. Olayın orada bitirildiğine pek rastlamadım. Anda yaşadık etkilendik, sonra en yakın arkadaşımıza anlatırken etkilendik, akşam eve geldik ailemize anlatıyoruz (bize verecekleri ilgiyi almayı isteme durumu) etkilendik. Artık uyku zamanı dua ediyoruz onun içeriğinde de yaşanan durumu bir daha yaşamama isteğimiz var. Ya da Allah'ım beni kimseye muhtaç etme cümlesi.

Yaşamadan uyarma huyumuz var mesela. Uyarı aslında olabilir bir davranışken orada da istemediklerimizi belirtiyoruz. Hata yapma durumu haricinde uyarı yapılma diye bir kural var sanki. Bana böyle davranma. Beni eleştirme. Gideceğimiz yerde sakın kilolarımdan bahsetme. Beni ezemessin. Beni manipüle etme.

Dua konusuna yukarıda bir örnek verdim. Bence tek örnekle geçilmeyecek derecede önemli. Muhtaç olmama içeren, kötülüklerden korunması gereken bizler dua ederken öyle cümleler kuruyoruz ki duyduklarımı hayal ettiğimde ürpermeden edemiyorum.


Son olarak anti olma örneklerini vermek istiyorum. Kurulan dernek isimlerinde bunu sıklıkla fark ederim. Sigarayla savaşanlar derneği mesela neden iyi bir amaç edinen dernek isminde savaş geçer bunu anlamak benim için imkansız. Savaş karşıtı eylemler, silah istemeyenler örnekleri arttırmak mümkün.

Örneklerini irdeledikten sonra söylemek istediğim şudur. Kelimeler hissettiklerimiz yarınımız üzerinde muaazzam bir etkiye sahip.  Ayrıca beyin olumsuzluk eklerini algılamaz. Buna yabancı kültüründe sıklıkla verilen örnek evin içinde pembe fil yok örneğidir. Bu cümle söylendikten sonra bile aklımıza içinde fil olan bir ev geliyor ve gözümüzün önünde canlanıyor. Kırmızı ayakkabı düşünme cümlesini duyduğumuz an gene zihnimizde kırmızı bir ayakkabı canlanır. Bana karışma dediğimizde etkin enerjimiz insanların işlerimize burnunu sokması durumu. Zaten ne yaşıyorsak yaşadık bence birde bunu deneyip sadece istediğimiz konulardan konuşalım. Kötü bir olayı defalarca anlatıp düşük enerjimizi etkin halde tutma durumunu destekliyoruz. Son olarak düşünce tarzını çok sevdiğim Rahibe Teresa'nın beni savaş karşıtı eylemlere davet etmeyin benimle sadece barış konuşun cümlesi beni en çok etkileyen duruşlarından birisi. Savaş istemiyorsak barış dernekleri kuralım, arabasızlık canımızı mı sıkıyor arkadaşımıza her daim bu konuda yakınmak yerine almak istediğimiz modelden konuşalım. Ben olmamış şeyi konuşmam diyor olabilirsiniz o zaman arabasızlık sohbetlerini başka konuyla değiştirin. Etkin enerjimizin daha pozitifte kalması ilk adımdır ve büyük değişimler için olmassa olmaz durum. İstediklerimizle buluştuğumuz bir gün olması dileğiyle.

SEVGİLER

14 yorum:

  1. ilginç bir yazı olmuş :)teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. okuyup yorum yazdığın için ben teşekkür ederim :)

      Sil
  2. güzel yazı tebrikler banada beklerim :)

    YanıtlaSil
  3. Ben niye hic konusmuyorum.Sormadiklari sürece yakinarak anlatmam eksiklikleri 😀 gülerek anlatirsam anlatirim.Çokta beklenti icine girmem.Yazin cok farkliydi yeni 😃 degisik olmus begendim ellerine saglik

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yakınmadan anlatabilmek büyük meziyet valla iyikide sende olmuş ne güzel olmuş :)

      Sil
  4. hımmm seçtiğimiz kelimeler ne önemli değil miii enerji ve motivasyonumuz içiin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kelimeler hissettiklerimiz hepsi çok çok önemli :)

      Sil
  5. Güzel bir yazı olmuş.Emeğinize sağlık.Aklıma bir an şu geldi.Birçok yerde yerlere çöp atmayın yazar.Ama herkes etrafa atar.Oysa çöpleri çöp kutusuna atın dediğimizde olumsuzluk çağrıştıran bir ek olmadığı için sorun hallolur.Seçilen kelimeler davranışların seyrini değiştirebiliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beyin olumsuzluk eklerini almıyor çünkü. çöp atmayın cümlesini çöp at algılıyor diğer cümlede yer belirtisi var o yüzden işe yarıyor :)

      Sil
  6. İçinde olumsuzluk barındıran dilekleri hiç sevmem ben de.

    YanıtlaSil
  7. Çok güzel bir yazı olmuş. Tam benim düşüncelerimi ifade etmişsin sanki. Bende hep derim neye odaklanırsan o çoğalır:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. odak gerçekten işin püf noktası.hakkında mesai harcanılan şeyler gerçekleşiyor.

      Sil