Değişim İçin 21 Gün Kuralı

Hepimizin rutinleri var. Uyandığımız saat yaptığımız günlük işler, haftalık tekrarlanan olaylar, sevdiğimiz şeyler ve sevmediğimiz şeyler. Rutinleri oluşturmak tekrarlı yaşamak bizim özümüzde var. Organlarımızın çalışması bile tekrar eden bir düzen içinde. Hayatımız önce alışkanlık haline getirip farkına bile varmadan tekrarladıklarımızdan ibaret. Düşünce sistemimizde buna dahil. Peki her rutinimizi seviyor muyuz? Ya bırakmak istediğimiz ya da yenileriyle değiştirmeyi istediğimiz şeyler varsa. Hepimize zaman zaman olmuştur. Hayatımızda bir şeyi değiştirmek ister ve ancak 3 gün dayanır sonunda eskisine geri döneriz. Nedeni ise

bilinçaltımızın önceden kaydettiği alışkanlığı sürdürmek için durmadan çalışmasıdır.

Bilinçaltımız hem olumlu hem olumsuz alışkanlıklarımızı, hayata dair deneyimlerimizi ve inandıklarımızı kaydetme görevini üstlenir. Bunu da yaparken kalıcı sinir ağı -otoyolu- oluşturur. Bu sinir ağını oluşturma süresi ise 21 gündür. 20 gün boyunca tekrarlanan olaylar 21. günde alışkanlığa dönüşür ve artık o şeyi yapmak için düşünmemize gerek yoktur. Bunu otomatik pilotta çalışan şeylere benzetebiliriz. Alışkanlık değiştirmekle ilgili bana göre püf noktası olan şey. Bırakma parolasıyla yola çıkmamaktır. Bir alışkanlığı bırakmaktan daha kolayı yerine yeni alışkanlığı koyup onu değiştirmektir. Buna şöyle örnek vermek istiyorum. Etrafınızda sigara bırakmaya çalışan insanları sizde gözlemlemişsinizdir. Bırakmaya çalışanlar genelde başarısız olur. Ama yerine çerez tüketmeye çalışarak bırakmaya çalışanlar daha kolay bırakır. Yani artık bize hizmet etmeyen alışkanlıklarımızı yenileriyle değiştirmeye 21 gün kesintisiz devam etmek bu işin püf noktasıdır. Döngüyü kırdığınız anda 21 güne baştan başlamanız ve kendinize zaman tanımanız değişim için gereklidir.

Gelelim uygulamasına öncelikle ne istiyorsak net bir şekilde ortaya koymalıyız. Yıllar boyu yaptığımız şeyleri değiştirmek istiyorsak kararlı ve net olmak önemli. İkinci olarak bırakmak istediğiniz şeylerin yerine yenisini ekleyin. Zihin boşluk kabul etmez. Alışkanlıkların yenisiyle değiştirilmesi yeni bir rutin oluşturacağı için bilinçaltının çalışma prensibine uygundur. Son olarak büyük bir yenilik istiyorsanız büyük bir bilinçaltı direnciyle karşılaşırsınız. Bu durumda 21 günü tamamlamak mümkün olmayacaktır. Adım adım gitmek direnci azaltacak ve bitirdiğiniz her 21 gün kendinize daha fazla güvenmenizi sağlayacaktır. Benim söyleyeceklerim bu kadar.

SEVGİLER 

20 yorum:

  1. Bende deneyeceğim 21 gün kuralını umarım işe yarar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dirence rağmen 21 gün düzenli devam ettiğim her konuda işe yaradı bende 😊

      Sil
  2. Bu konuyal geçen sene baya bir haşır neşir oldum...
    Gönülden istediğim şeyleri gerçekten değiştirebildim.
    Acaba dediğim şeyleri oturtamadım...
    Oytun'da ise hiç gerçekleştiremedim, uzaktan kumanda ile işler yürümedi onda çünkü...

    Bendeki durumu budur 21'in :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gönülden isteyince bilinçaltının direncini kırmak için daha fazla enerjimiz oluyor bende de durum aynı çok istiyorsam devam ediyorum gerçi çok isteyip aşamadığım bir konum var ama onuda aşarım zamanla

      Sil
  3. Esasen bir türlü düzene sokamadigim namazlarim var. Bunu denemeliyim o halde :) Teşekkür ederim❤

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşe yarayacaktır. Ben küçükken ninem 40 gün kılan bir daha bırakmaz derdi, ben büyüyünce 40 gün sürekli devam etmek bir kadın için imkansız bahanesine sığındım hep :) 21 gün kuralı bilimsel destekli olunca çok konuda işime yaradı :)

      Sil
  4. Çok haklısınız, mesela ben başka bir şeyle değiştirmeyi bilmiyordum. Çok mantıklı demek zihin boşluğu kabul etmiyor. Öğrenmiş oldum, teşekkürler. Sevgilerimle :)))

    YanıtlaSil
  5. 21 gündür bloga her gün yazı atıyorum =) Bir gün atmazsam bir daha arka arkaya bu kadar gün yazı atamam diye bırakamıyorum =D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hımm bu Barış özcanın zinciri kırma egzersizi gibi olmuş bence hazır hızını almışken bırakma 😊

      Sil
  6. Namaz içinde 40 gün derler onun gibi birsey sanirim.Ama namaz tuttu demekki bu 21 gün kuralıda tutcak 😃

    Ellerine sağlık bomba gibi girmissin.

    Bu arada yoğunsun diye seni mimlememistim.Geldiğine göre haydi bre bismillah mimmmmmmmm 😃

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ninem söylerdi 40 gün diye bana da bir kadın için imkansız bahanesini sunmuş oluyordu 😀 Bir haftadır yazamıyorum. En kısa zamandan mim yazımı bende yazayım hemen 😊

      Sil
  7. aaa öyle miii. demek ki 21 gün dayanmak gerekiyor mesela kilo verirken filan sona alışıyoz he iyimiş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında bu konuyu anlatan herkes bilimsel bir açıklama getirmiş ben aynı konuyu iddia edilen üniversite için araştırdım resmi bir açıklama olmayınca ben yazıma eklemedim denedim bir çok durum için 21 gün tutuyor :)

      Sil
  8. Bu yazıyı blogumda paylaşabilir miyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tabiki beğenip paylaşman beni mutlu eder :) yazımın link paylaşıldığı sürece benim için sorun değil :)

      Sil
  9. keainlikle haklısın 21 gün yapmak gerekiyor kilidi kırmak için bu arada ilgi alanlarımız oldukça benziyor ilgi duyduğumuz konular falan .)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 21 Gün kuralı her yerde işe yaradı bende:) İlgi alanlarımızın benzemesinede çok sevindim karşılıklı fikir alışverişinde bulunmayı çok isterim :)

      Sil
  10. Her gün blogda yazı yazmak alışkanlığı kazanmak istiyorum 😀

    YanıtlaSil